Poinformuj ile masz czekać lub czekałeś w kolejce
« wszystkie aktualności

Wytyczne Światowej Organizacji Gastroenterologicznej dotyczące otyłości

BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Międzynarodowa Grupa Zadaniowa do spraw Otyłości (The International Obesity Task Force (IOTF) definiuje otyłość, gdy wskaźnik BMI>30 kg/m2 dla osób dorosłych.

Wytyczne Światowej Organizacji Gastroenterologicznej dotyczące otyłości, 2011

BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Międzynarodowa Grupa Zadaniowa do spraw Otyłości (The International Obesity Task Force (IOTF) definiuje otyłość, gdy wskaźnik BMI>30 kg/m2 dla osób dorosłych.

Otyłość-problem globalny
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przewiduje, że do 2015 r. około 2,3 miliardów dorosłych będzie mieć nadwagę, a ponad 700 milionów ludzi będzie otyłych.

Z danych WHO wynika, że w 2005 r.:
około 1,6 miliardów osób dorosłych (w wieku 15 i więcej lat) miało nadwagę, a co najmniej 400 milionów osób było otyłych. co najmniej 20 milionów dzieci w wieku poniżej 5 lat miało nadwagę. otyłość stała się wręcz epidemią (w Stanach Zjednoczonych otyłość wśród dorosłych wzrosła z 15,3% w 1995 r. do 23,9% w 2005 roku).

Występowanie otyłości u osób starszych
Częstość występowania otyłości wzrasta stopniowo, nawet wśród starszych grup wiekowych. Problem ten jest także widoczny na dużą skalę w domach opieki zdrowotnej i dotyczy ok. 30% mieszkańców.

W Europie występowanie otyłości wzrasta z wiekiem, osiągając szczyt w wieku około 60 lat. Następnie, masa ciała zmniejsza się w starszych grupach wiekowych. Jednak obecne długoterminowe trendy wskazują, iż częstość występowanie otyłości będzie się zwiększać

Główne czynniki pomocne w redukcji masy ciała:

  • dieta o niskiej zawartości tłuszczu, bogata w błonnik i w białko
  • samokontrola masy ciała i spożycia żywności
  • wysoki poziom aktywności fizycznej
  • początkowy większy spadek masy ciała w fazie aktywnego odchudzania prognozuje lepsze utrzymanie wagi w dłuższej perspektywie
  • zmniejszenie masy ciała o więcej niż 2 kg w ciągu 4 tygodni częste/regularne uczestnictwo w programach odchudzania przekonanie pacjenta, że masa ciała może być kontrolowana

Więcej użytecznych informacji na temat wytycznych Światowej Organizacji Gastroenterologicznej, dotyczących otyłości, znaleźć można pod poniższym linkiem.

« wszystkie aktualności

Facebook